Hvad har jeg i køleskabet
Spicy og
simpelt

Wok med perlebyg, rødder og gris

Wok betyder gryde på kantonesisk. Så ved man ligesom det, når grisen og alle de andre rødder skal hilse på den.

Forberedelsestid
45 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

  • 500 g minutstrimler (skinkestrimler), ca. ½x½x5 cm
  • ½ rød chili
  • 2 fed hvidløg
  • 10 g ingefær
  • 1 lime
  • 1 tsk honning
  • ½ tsk salt
  • Peber
  • 3 rødbeder, ca. 300 g
  • 3 gulerødder, ca. 300 g
  • 1 bundt estragon
  • 4 tsk olie
  • 700 g kogte perlebyg

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

 

Sådan gør du

  1. Skyl chili og skær på langs. Fjern kerner og hak. Pil og hak hvidløg. Skræl og riv ingefær. Skyl lime, riv skallen og pres saften. Kom det hele i en skål med minutstrimler og honning og vend godt rundt. Krydr med salt og peber og lad kødet marinere i 15 minutter.
  2. Hvis du ikke har kogte perlebyg klar, så er det nu du skal sætte dem over (se tip).
  3. Skræl rødbeder og gulerødder og skær i tynde skiver eller strimler. Skyl estragon og pluk bladene af stilken.
  4. Varm halvdelen af olien i en wok ved god varme. Der skal være så meget smæk på kogepladen, at det siger ”sszzzzs”-lyde, når kødet kommer i wokken. Tilsæt halvdelen af kødet og lad det stege på alle sider i 1-1½ minut, ca. 4 minutter i alt. Kom kødet på en tallerken. Varm den anden halvdel olie ved kraftig varme og brun resten af kødet, 4 minutter i alt.
  5. Kom kød, grøntsager og perlebyg i wokken og vend det hele godt rundt. Lad det stege yderligere 2-3 minutter, så grøntsagerne får lidt varme, men stadig er sprøde og friske.
  6. Smag til med salt, peber og limesaft.
  7. Vend med estragon og server.

Tips

Hvis du har andre kogte korn stående i køleskabet, kan du sagtens bruge dem i stedet for perlebyg. Hvis du ikke har kogte korn, kan du sætte dem til at koge efter du har marineret kødet. 280 g perlebyg i tør vægt bliver til 700 g kogte perlebyg.

Hvis du ikke kan finde skinkestrimler, kan du skære skinkeschnitzler i skiver i stedet.

Hvis du har andre grøntsager i køleskabet, kan du sagtens bruge dem, fx broccoli, knoldselleri eller pastinakker.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. person
(ca. 490 g af retten):

Energi:
2136 kJ (509 kcal)
Protein:
36 g
Kulhydrat:
60 g
Kostfibre:
16 g
Fedt:
9 g

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:
434 kJ (103 kcal)
Protein:
7 g
Kulhydrat:
12 g
Kostfibre:
3 g
Fedt:
2 g
Gulerod
Rødbede
Ærter
Squash
Tomat
Chili
Tomat (sliced)
Kidneybønner
Kartoffel
Broccoli
Broccoli
Kidneybønner
Blomkål
Tomat (sliced)
Ærter
Champignon
Kartoffel
Løg
Rødbede