Ingredienser
Ribollita
- 200 g cannellini bønner eller andre hvide bønner
- 4 grisekæber
- 2 løg, 220 g
- 4 gulerødder, 300 g
- 2 stængler bladselleri, 60 g
- 2 store kartofler, 270 g
- 2 fed hvidløg
- 10 kviste timian
- 1 dl smagsneutral olie
- 2 spsk tomatpuré, koncentreret
- ½ savoykål, 350 g
- 2 håndfulde palmekål, 50 g
- 1 saltet citron (kan købes i specialbutik eller laves efter opskrift i tip)
- Salt og friskkværnet peber
Tilbehør
- 4 skiver (daggammelt) surdejsbrød
- 1 dl olivenolie
- 50 g revet parmesan
Sådan gør du
Dagen inden: Læg bønner i blød i koldt vand natten over. Bruger du bønner fra dåse, skal du bruge 400 g, og de skal ikke udblødes
- Skyl bønner og kom dem i en gryde med frisk vand, så det dækker.
- Kog dem i 45-60 min, til de er møre og stadig har lidt bid. Tag gryden af varmen, og lad bønnerne trække færdig i kogevandet.
- Skær grisekæber ud i grove tern på ca. 2×2 cm.
- Kom kæberne i en skål, drys med lidt salt, og lad dem trække i 15-20 min.
- Rens løg, gulerødder, selleri og kartofler og skær dem i mundrette stykker.
- Pil hvidløg og timianblade af stilkene, og hak begge dele helt fint.
- Kom smagsneutral olie i en stegegryde, varm op ved høj varme, kom tern af grisekæber i, og lad dem stege et par min til de har fået flot farve.
- Tilsæt timian og hvidløg, og lad det stege yderligere 1 min. Tilsæt løg, gulerødder, selleri og kartofler og lad det stege 4-5 min, så det hele falder lidt sammen. Krydr med salt og friskkværnet peber.
- Kom tomatpure og vand i gryden, så det dækker med ca. 2 cm. over grøntsagerne.
- Bring i kog, og lad suppen simre under låg i 30 min.
- Skær kålen i strimler, og tilsæt suppen. Læg låg på gryden, og lad suppen simre i yderligere 15 min.
- Tilsæt bønner, og lad suppen simre yderligere 10 min, smag til med salt og friskkværnet peber og finthakket saltet citron.
- Kom olivenolie og lidt salt på brødskiver, og grill dem på grillpande eller i ovnen, til de er gyldne og sprøde.
- Server den varme suppe med revet parmesan på toppen og grillet brød.
Tips
Hvis du har mod på selv at lave de saltede citroner, gøres det som følger:
Vask usprøjtede citroner, og prik dem 8-10 gange hver med en kniv, så salt kan trænge igennem til citronkød.
Kom citronerne i et stort sylteglas, og pres dem godt sammen. Fyld groft salt på, så det dækker, og luk låget til.
Lad citronerne blive i glasset i 3-4 uger, inden de tages i brug.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
Energi (kJ):
3921
Energi (kcal):
937
Protein (E%):
14
Fedt (E%):
52
Kulhydrater (E%):
34
Relaterede opskrifter



Stegt hvidkål med ristede krydrede kikærter, mynte og stegt grisehjerte



Kåldolmer med appelsin, pistacie, tørrede rosenblade og gris



Løg-tomat-tærte med basilikum og krydret gris



Revet blomkål med tørret frugt og grisebov



Smørrebrød med ærtepure, saltmandler og mørbrad


